måndag, maj 31, 2010

Häggblomssaft


Häggblomssaft

4 dagar 30 minuter
(0 st)
Bild på Häggblomssaft

Gör så här

Skölj blommorna väl i kallt vatten. Koka upp vattnet och rör i socker och citronsyra. Lägg blommor och skivad lime i en hink som går att försluta. Häll över den heta sockerblandningen och lägg på locket.

Ställ blandningen mörkt och svalt i cirka 4 dagar. Rör om i blandningen en gång om dagen. Sila sedan bort blommorna med hjälp av en silduk och häll saften i rena flaskor.

Förvara i kylskåp. Är flaskan försluten brukar hållbarheten vara cirka 5-6 månader. Späd saften med önskad mängd vatten då det är dags att dricka den.
2 liter
  • 25 stora häggblomsklasar
  • 1,5 liter vatten
  • 1,5 kg socker
  • 50 g citronsyra
  • 3 tvättade och skivade limefrukter
Du gör på samma sätt om du vill göra saft på fläder men då med citroner.

2 kommentarer:

  1. Oj, visste inte ens att man kunde göra saft på hägg! Man lär sig något nytt varje dag :) Ungefär hur smakar en sån saft? Insåg nu i vår att vi har en hägg på gården, men tror jag låter den vara ifred i år i alla fall, har för många andra projekt på gång just nu ;)

    SvaraRadera
  2. Skulle gjort denna saften i dag men häggen är som på väg att blomma över(blombladen rasar).. Så det blir att få vänta 1 år, tyvärr

    SvaraRadera