SÅ HÄR KAN MAN GÖRA: Plocka smala rosa-gröna stjälkar, skala dem om de är mycket trådiga och skär dem sedan i ca 4 cm bitar. Räkna med ca 1 liter bitar. Lägg dem i en rostfri bunke och slå över 1 liter vatten och 2 msk salt. Låt stå till nästa dag. Skölj sedan noga bort det salta vattnet (saltet gör stjäl¬karna lite mjukare) och låt kvannebitarna rinna av väl. Ställ åt sidan.
Koka en sockerlag i en rostfri kastrull av 1/2 liter vatten och 3/4 liter socker, men lägg inte i kvannen. Koka enbart sockerlagen utan lock i 10 minuter. Häll sedan lagen över kvannebitarna och låt det hela stå ett dygn. Sila sedan av lagen, som nu är lite tunnare. Koka lagen igen (utan kvannebitarna) och utan lock i ca 15 minuter eller tills att lagen kokat ihop något. Häll den återigen över kvannebitarna. Låt stå ett dygn. Upprepa det här ytterligare en gång.
Den fjärde gången - den sista - låter man kvannebitarna koka med i lagen tills bitarna är klargröna och helt genomskinliga. De ska koka sakta i 30—40 minuter. Låt stå till dagen därpå. Ta sedan upp kvannebitarna med hålslev och lägg ut dem i t.ex. en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg ut bitarna glest och sikta över florsocker eller vanligt sock¬er. Vänd bitarna en gång i sockret och låt det hela stå tills bitarna har torkat, det tar 2—3 dygn. Lägg sedan kvannebitarna i en stor burk med lite socker mellan varven. Förvara svalt.
![]() |
Från boken ”Vilda Växter i Norden" av Carl-Fredrik Lundevall & Gebbe Björkman |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar