onsdag, juni 08, 2011

Kanderad kvanne hälsosnack som stärker immunförsvaret

Kvanne eller angelika är en högrest kryddväxt vars stjälkar kan kanderas, det vill säga kokas in i sockerlag. Det är lite pyssel, men kan bli mycket gott. Det är stjälkarna på två år gamla plantor som används. När de har kanderats smakar de starkt "parfymerat" och sött och kan användas i stället för suckat i fruktkakor eller till glass eller som konfekt. Eller till att dekorera bakverk med.
SÅ HÄR KAN MAN GÖRA: Plocka smala rosa-gröna stjälkar, skala dem om de är mycket trådiga och skär dem sedan i ca 4 cm bitar. Räkna med ca 1 liter bitar. Lägg dem i en rostfri bunke och slå över 1 liter vatten och 2 msk salt. Låt stå till nästa dag. Skölj sedan noga bort det salta vattnet (saltet gör stjäl¬karna lite mjukare) och låt kvannebitarna rinna av väl. Ställ åt sidan.


Koka en sockerlag i en rostfri kastrull av 1/2 liter vatten och 3/4 liter socker, men lägg inte i kvannen. Koka enbart sockerlagen utan lock i 10 minuter. Häll sedan lagen över kvannebitarna och låt det hela stå ett dygn. Sila sedan av lagen, som nu är lite tunnare. Koka lagen igen (utan kvannebitarna) och utan lock i ca 15 minuter eller tills att lagen kokat ihop något. Häll den återigen över kvannebitarna. Låt stå ett dygn. Upprepa det här ytterligare en gång.


Den fjärde gången - den sista - låter man kvannebitarna koka med i lagen tills bitarna är klargröna och helt genomskinliga. De ska koka sakta i 30—40 minuter. Låt stå till dagen därpå. Ta sedan upp kvannebitarna med hålslev och lägg ut dem i t.ex. en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg ut bitarna glest och sikta över florsocker eller vanligt sock¬er. Vänd bitarna en gång i sockret och låt det hela stå tills bitarna har torkat, det tar 2—3 dygn. Lägg sedan kvannebitarna i en stor burk med lite socker mellan varven. Förvara svalt.


Från boken ”Vilda Växter i Norden" av Carl-Fredrik Lundevall & Gebbe BjörkmanlHärifrån kommer bilden och massor av matnyttigt och historia om bl.a. Fjällkvannen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar